Dołączył(a): środa, 20 grudnia 2006, 17:50 Posty: 1996 Lokalizacja: /usr/src/sys
grrr napisał(a):
na vmplayer 3 dziala calkiem calkiem :>
zuzycie zasobow tez jest calkiem, calkiem ... duze
_________________ *powyzsza opinia jest opinia prywatna autora. Autor nie ponosi odpowiedzialnosci za jakiekolwiek uszczerbki, ktore powyzsza opinia moze spowodowac. - KEEP IT BRAIN-DEAD SIMPLE.
Dołączył(a): wtorek, 26 grudnia 2006, 00:16 Posty: 342 Lokalizacja: Bytom
powiem Ci ze wczoraj odpalilem sobie do testow fbsd8 na vmwareplayer :> i tylko przy starcie systemu 100% a pozniej lajt mozna bylo bez problemu np pograc w cs`a a na fbsd cos sie prostego robilo miedzy czasie takze...
Dołączył(a): środa, 20 grudnia 2006, 17:50 Posty: 1996 Lokalizacja: /usr/src/sys
Sprobuj wiec odpalic maszyne w ten sposob:
Kod:
VBoxSDL -norawr0 -vm nazwa_maszyny*
*np "NetBSD", jesli tak ja nazwales.
_________________ *powyzsza opinia jest opinia prywatna autora. Autor nie ponosi odpowiedzialnosci za jakiekolwiek uszczerbki, ktore powyzsza opinia moze spowodowac. - KEEP IT BRAIN-DEAD SIMPLE.
marc napisał(a):
Sprobuj wiec odpalic maszyne w ten sposob:
Kod:
VBoxSDL -norawr0 -vm nazwa_maszyny*
*np "NetBSD", jesli tak ja nazwales.
Po sporej przerwie znowu postanowiłem zainstalować NetBSD już w wersji 5.0.2 jednak błąd nadal występuje, więc skorzystałem z Twojego polecenia i podałem swoją nazwę maszyny.Instalacja odpaliła, system zainstalowany częsciowo skonfigurowany. Ale jest maly problem w tym że musze go uruchamiać z konsoli poprzez to polecenia .Bo jak normalnie z virtualbox to znowu ten błąd sie pojawia. I teraz nie mogę powiększyc ekranu bo jest w oknie terminalu widok. A jak próbuję poprzez skróty np (ctrl+F) powiększa sie ale wyskakuje błąd i znikaja xy. Mam fluxbox obecnie zainstalowany. Jak to teraz zrobić żebym normalnie uruchamial virtualbox z tym systemem a nie przez to polecenie i wraz z guest additions tą wtyczką, miał na pełen ekran systemik?
@brytan - akurat wczoraj to przerabialem, choc z innym OS'em, bo NetBSD spuscilem w kiblu wraz z iluzjami o porzadku i ladzie. Sprobuj takich opcji:
Kod:
VBoxSDL --startvm NetBSD --fullscreen
lub
Kod:
VBoxSDL --startvm NetBSD --fullscreenresize
Pierwsza opcja powieksza na caly ekran, a druga na ekran do hmm ... traya/taskbara, jesli takiego posiadasz [stalonetray, fluxbox, KDE/Gnome i inne takie].
Da sie, ale nie wiadomo jakiego WM/GUI uzywasz, a nikt nie bedzie ci rozpisywal miliarda mozliwosci. Precyzuj swoje pytania, to otrzymasz konkretne odpowiedzi.
W KDE / Fluxbox / Cokolwiek dodajesz te komendy, ktore ci podalem jako skrot na pulpit/do menu i tyle.
marc napisał(a):
@brytan - akurat wczoraj to przerabialem, choc z innym OS'em, bo NetBSD spuscilem w kiblu wraz z iluzjami o porzadku i ladzie. Sprobuj takich opcji:
Kod:
VBoxSDL --startvm NetBSD --fullscreen
lub
Kod:
VBoxSDL --startvm NetBSD --fullscreenresize
Pierwsza opcja powieksza na caly ekran, a druga na ekran do hmm ... traya/taskbara, jesli takiego posiadasz [stalonetray, fluxbox, KDE/Gnome i inne takie].
Z tymi opcjami wywalal mi ten sam błąd co w pierwszym poscie. Więc wpadłem na pomysł i dopisałem tak
Kod:
VBoxSDL -norawr0 -vm nazwa_maszyny --fullscrenn
Oczywiscie odpaliło ładnie system aż wpisałem
Kod:
startx
I wysypało xy.No nic jednak ten NetBSD znowu mnie przerósł. Spróbuję może innych jeszcze systemów z rodziny BSD Dragonfly .Pozdro!
A ja bym powiedzial, ze jesli zainteresowal go ogolny layout NetBSD, to raczej przypadlby mu do gustu OpenBSD, ale to rzecz gustu pewnie
Nie wiem na czym odpalasz tego VB, brytan, bo u mnie takiej skladni polecen nie ma, ale ja odpalam to na FreeBSD, z rzadka Arch Linux, wiec moze dysponujesz jakas Debianowska modyfikacja, albo VBox, ale nie OSE.
Co do poddania sie z NetBSD, to nie jest tak, ze ono cie przeroslo. Ono po prostu tak dziala i szkoda na nie czasu