Witam, Jestem w trakcie stawiania swojego serwerka (przenoszenie z hostingu na prv), całość jest już dosyć ładnie skonfigurowana. Pozostało mi do zainstalowania jakaś poczta I teraz pytanie do Was drodzy użytkownicy, co mogę zainstalować?
Wymagania: IMAP, POP3, autoryzacja SMTP.
Będzie to mały serwer więc może być autoryzacja na podstawie kont systemowych (acz jeśli była by możliwość wolałbym dedykowaną).
Miło by było dostać również jakiś link do dokumentacji, ale jak nie będzie to i tak sobie jakoś poradzę - ważne aby były dobre aplikacje.
Dodatkowo na serwerze będą wirtualne hosty (na początek 6 różnych domen pl/eu).
da się skonfigurować tak aby user@domena1.pl <> user@domena2.pl? czy będę musiał tworzyć nowych różnych użytkowników?
Dołączył(a): środa, 31 maja 2006, 01:26 Posty: 2642 Lokalizacja: pl_PL.lodz
Ja bym tutaj polecal postfix + dovecot z wirtualnymi kontami/demenami w maildir (nie mbox) albo postgresql, spelnia wszystkie wymagnia i bardzo ladnie fika.
Linki to napewno wiki.dovecot.org, a reszta google mysle.
Dołączył(a): piątek, 17 marca 2006, 02:36 Posty: 217 Lokalizacja: Ze źródła
popieram zdanie przedmówcy i dodałbym do tego procmaila żeby później nie było problemów. Oczywiście wszystko zależy od tego ilu userów przewidujesz obsługiwać.
_________________ "Świat rozpaczy i bólu. Kwiaty kwitną nawet wtedy."
trochę czasu zeszło od początku gdy planowałem zrobienie serwera, ale dzisiaj go wreszcie postawiłem. Korzystałem z http://www.bsdguru.org/node/153 (z małą zmianą w
Kod:
edit /etc/periodic.conf
bo ścieżka była
Kod:
edit /etc/default/periodic.conf
ale to nie jest żadna różnica
Teraz jeszcze przydała by się informacja w tym turorialu jak stworzyć mailidir, ewentualnie przykładowego użytkownika
próbowałem się zalogować (od razu po zakończeniu tego turoriala) z pomocą użytkonika już istniejącego w systemie, jednak coś jest nie tak....
log z połączenia
Kod:
Dec 31 13:58:31 server dovecot: pop3-login: Disconnected (auth failed, 3 attempts): user=<grzegorz@domena>, method=PLAIN, rip=IP, lip=IP Dec 31 13:58:31 server dovecot: pop3-login: Disconnected (auth failed, 3 attempts): user=<grzegorz@domena>, method=LOGIN, rip=IP, lip=IP
już mi się udało zainstalować wszystko co trzeba, mogę wysyłać wiadomości, mogę odbierać, jednak nie mogę otrzymać z innego serwera (wysłanej z innego serwera do mnie)... Pojawia się komunikat zwrotny: "The error that the other server returned was: 530 530 5.7.0 Must issue a STARTTLS command first (state 13)" Testowałem z kont gmail i nazwa.pl. Testowałem telnetem i jeśli na port 25 wyślę w pewnym momencie komunikat inny niż starttls, wyrzuca właśnie ten błąd. Za pomocą POP3 nie mam problemu aby zalogować się bez szyfrowania czy to TLS czy SSL.
Jeśli wysyłam sam do siebie (ze świeżo założonego konta), błąd się nie pojawia ale wiadomość również się nie pojawia.