Witam. Szukam informacji na temat jak zablokowac programy p2p w sieci? Korzystam z PFa jako firewalla. Mozna to zrobic za jego pomoca? czy istnieje do tego jakies inne oprogramowanie? Z gory dzieki za pomoc Pozdrawiam
Dołączył(a): środa, 19 marca 2008, 16:08 Posty: 170 Lokalizacja: Bytom/Katowice
Popieram nie blokowanie p2p. Lepiej sprytnie ustawić kolejki, jak się user zatka, to zatka sam siebie. A na wszelki wypadek zbierać logi z wykonywanych połączeń, wtedy mamy dupochron...
_________________ www.digiHOUSE.pl Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...
Dołączył(a): środa, 19 marca 2008, 16:08 Posty: 170 Lokalizacja: Bytom/Katowice
Przed paroma laty miałem ambicje tak skonstruować kolejki, żeby SSH miało najwyższy priorytet, potem jakoś www, mail, na końcu ftp i takie tam. Guzik z tego wyszedł. Ani na linux'ie, ani potem na OpenBSD nie udało mi się tego dobrze zrobić, bo wystarczy, że ktoś ma ustawione www na porcie 22, a programy p2p na 80 i już się wszystko rozjeżdża. Któregoś dnia usłyszałem o kolejkach per user, a innego dnia znalazłem przykład jak to zrobić. Jedna z mądrzejszych książek Helionu, "OpenBSD. Tworzenie firewalli za pomocą PF" nie rozwinęła tego wątku wcale. Jednak z pomocą HFSC udało się zrobić kolejki per user, które, jak ktoś obcykany w temacie je zobaczy, stwierdzi, że nie powinny wcale działać! Ale działają. I sprawdzają się w sieci osiedlowej na kilkadziesiąt hostów. A konkretnie: każdy user ma swoją kolejkę z limitem transferu. Nie wyskoczy poza nią, bo nie robię żadnych pożyczek. Nie przyzwyczajam klientów do luksusów. Mają 1Mbit, ale za to symetryczny i pewny. Jeśli zarżnie łącze, to wyłącznie swoje. Ja pilnuję tylko, żeby na SMTP nie szło za dużo i za często. Obudziłem Kolegi zainteresowanie?
_________________ www.digiHOUSE.pl Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...
Dołączył(a): środa, 20 grudnia 2006, 17:50 Posty: 1996 Lokalizacja: /usr/src/sys
kompus napisał(a):
Mają 1Mbit, ale za to symetryczny i pewny. Jeśli zarżnie łącze, to wyłącznie swoje.
Bandwidth nazi!
_________________ *powyzsza opinia jest opinia prywatna autora. Autor nie ponosi odpowiedzialnosci za jakiekolwiek uszczerbki, ktore powyzsza opinia moze spowodowac. - KEEP IT BRAIN-DEAD SIMPLE.
kompus napisał(a):
Obudziłem Kolegi zainteresowanie?
No, jasne! Z tego co rozumiem to jest jakiś mechanizm QoS-owania.. ehh mała wiedza moja, pozwolą Panowie, że oddalę się celem rubasznego "guglowania" Gdyby komuś nasunęła się jakaś złota myśl, to będę zaszczycony móc ją poznać