} { strona główna } { forum } { kontakt } {

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
Post Napisane: niedziela, 14 listopada 2010, 14:19

Witajcie, dziś zainstalowałem OpenBSD w wersji 4.5 na virtualbox. Instalacja przebiegła pomylśnie. Pkg_add działa poprawnie. Zainstalowałem już pare pakietów nano,grub. Jednak gdy chcę zainstalować xorg pojawia się
Kod:
Can't resolve xorg
Posiadam kartę graficzną radeon. Jednak w tej chwili chcę zainstalować jakiś menadżer okien fluxbox by ogarnąć trochę ten mało znany mi system.I teraz dwa pytania. Czy trzeba zaktualizować OpenBSD 4.5 do wersji nowszej stabilnej 4.8? Jeśli tak, to ktoś obeznany w tym systemie może napisać jak to zrobić , abym nie zepsuł upgrade systemu do nowszej wersji? Znalazłem w googl taki upgrade do następnej wersji
Kod:
# openbsd-update upgrade -r 4.8-GENERIC
# openbsd-update install
# shutdown -r now
# openbsd-update install
# shutdown -r now
Jednak nie wiem czy to jest dobry upgrade. Dlatego pytam tu na forum.

Czy jeśli posiadam kartę graficzna radeon ,a chcę tylko odpalić fluxbox na vesa ,to muszę jeszcze coś doinstalować . Aby zainstalował się ten xorg i potem poprawnie skonfigurować serwer X. Według FAQ z tego forum?

Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 listopada 2010, 13:26 przez brytan, łącznie edytowano 1 raz

Post Napisane: niedziela, 14 listopada 2010, 14:34

Guru

http://www.openbsd.org/ napisał(a):
The current release is OpenBSD 4.8 which was released November 1, 2010.

Aktualna wersja to 4.8. Dlaczego bawisz sie w nekromancje? uniemozliwiasz sobie tym samym rzetelna pomoc.

OpenBSD nie aktualizuje sie skokowo z wersji 4.5 na 4.8. To niemozliwe. Aktualizacja jest mozliwa miedzy wersjami nastepujacymi po sobie, a uzywa sie do tego obrazu iso, lub jadra bsd.rd.

Nie wiem skad wziales te komendy aktualizacyjne, bo OpenBSD nie posiada narzedzia binarnrej aktualizacji, czy patchowania a to, co wkleiles przypomina proces aktualizacji FreeBSD, a to kompletnie odmienne OSy.

Nie wiem tez gdzie na forum widziales opis konfiguracji X pod OpenBSD, bo nie przypominam sobie takiego watku. Wiem jedynie o istnieniu FAQ vermadena.
Zasadniczo proces jest podobny z tym, ze we FBSD istnieja binarne bloby pod grafike, a w Openie nie ma nawet dowolnie ladowanych modulow jadra.

Najprosciej bedzie przeczytac FAQ, a w razie niescislosci pytac. Najprostsza konfiguracja X pod Openem to:
Kod:
X -configure
mv /root/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf

Jesli nie zadziala, lub bedziesz chcial odpalic pod VESA, to zmieniasz wpis w /etc/X11/xorg.conf w sekcji "Driver" na "vesa", a nie to, co zastaniesz przystepujac do edycji [czyli radeon, ati, cokolwiek].

Nie podajesz takze modelu karty graficznej/ukladu, a to rzecz kluczowa, bo cale eony i pokolenia kart ATI/AMD zwa sie tak samo, a maja kompletnie odmienne uklady i zupelnie inne wsparcie. Nowe wsparcia prawdopodobnie nie maja w ogole, lub poleca wylacznie na VESA.

FAQ OpenBSD [znajdziesz w nim odpowiedzi na wiekszosc pytan]:
http://www.openbsd.org/faq/index.html

Inne strony:
http://www.openbsd101.com/
http://bsdevil.wordpress.com/

Post Napisane: niedziela, 14 listopada 2010, 14:43

Dzięki za odpowiedź. Zainstalowałem wersję OpenBSD 4.5 bo taką miałem na CD.
A co do aktualizacji to pomyliłem z FreeBSD prawdopodobnie. Co do FAQ i opisu konfiguracji X pod OpenBSD to stąd viewtopic.php?f=38&t=19150
to na dole . Czyli żeby sobie nie robić komplikacji. Lepiej będzie jeśli pobiorę wersję 4.8 i ją zainstaluję zamiast tej starszej wersji?

Post Napisane: niedziela, 14 listopada 2010, 14:49

Guru

brytan napisał(a):
A co do aktualizacji to pomyliłem z FreeBSd prawdopodobnie. Co do FAQ i opisu konfiguracji X pod OpenBSD to stąd viewtopic.php?f=38&t=19150 to na dole .

Tak, zdecydowanie pomyliles, bo tam jest na gorze wyraznie napisane, ze to dla FreeBSD.
brytan napisał(a):
Czyli co żeby sobie nie robić komplikacji. Lepiej będzie jeśli pobiorę wersję 4.8 i ją zainstaluję zamiast tej?

Zdecydowanie tak. Zwiekszasz w ten sposob swoje szanse na odpalenie i sensowne uzytkowanie OpenBSD.

Na marginesie: Mowisz, ze odpalasz Opena w VM. Wiedz, ze tam jest wirtualizowana jedynie wewnetrzna karta graficzna, uklad bazujacy na VESA, wiec i tak nie wykryje ci twojego ATI sprzetowego.

Post Napisane: niedziela, 14 listopada 2010, 15:04

marc napisał(a):
brytan napisał(a):
A co do aktualizacji to pomyliłem z FreeBSd prawdopodobnie. Co do FAQ i opisu konfiguracji X pod OpenBSD to stąd viewtopic.php?f=38&t=19150 to na dole .

Tak, zdecydowanie pomyliles, bo tam jest na gorze wyraznie napisane, ze to dla FreeBSD.
brytan napisał(a):
Czyli co żeby sobie nie robić komplikacji. Lepiej będzie jeśli pobiorę wersję 4.8 i ją zainstaluję zamiast tej?

Zdecydowanie tak. Zwiekszasz w ten sposob swoje szanse na odpalenie i sensowne uzytkowanie OpenBSD.

Na marginesie: Mowisz, ze odpalasz Opena w VM. Wiedz, ze tam jest wirtualizowana jedynie wewnetrzna karta graficzna, uklad bazujacy na VESA, wiec i tak nie wykryje ci twojego ATI sprzetowego.

Ja odpalam OpenBSD na Oracle VM Virtualbox . Nie zależy mi na sterownikach radeon. Abym tylko odpalił fluxbox lub jakieś środowisko graficzne , oraz przeglądarkę internetową. Myślałem że nikt nie używa OpenBSD i bałem sie instalować wcześniej ten system, gdyż nie będzie pomocy. Więc pobiera się OpenBSD (install48.iso) I może jeszcze dzisiaj uda mi się go zainstalować i skonfigurować po częśći.

Post Napisane: niedziela, 14 listopada 2010, 18:00

Guru

Oracle VB to wciaz VB. Nie ma sensu tak to rozrozniac. Grunt, ze to nie VMWare.

Na Openie dziala wiele srodowisk graficznych, uzywa go rowniez wielu uzytkownikow, choc przewaznize na serwerach i w zastosowaniach krytycznych, gdzie niezawodnosc i stabilnosc jest najwazniejsza.

Co do pomocy, to radze sie przestawic na samopomoc, bo ta jest najskuteczniejsza. Efektywniej i lepiej dla wlasnego stanu wiedzy jest zrobic research, zebrac informacje, przeanalizowac, a jesli nijak nie mozna ruszyc z miejsca - pytac po forach.
W przeciwnym razie nie uzyskasz zbyt wielu odpowiedzi, bo lenistwo mozna wyczuc juz na starcie ;)

Post Napisane: poniedziałek, 15 listopada 2010, 13:25

marc napisał(a):
Oracle VB to wciaz VB. Nie ma sensu tak to rozrozniac. Grunt, ze to nie VMWare.

Na Openie dziala wiele srodowisk graficznych, uzywa go rowniez wielu uzytkownikow, choc przewaznize na serwerach i w zastosowaniach krytycznych, gdzie niezawodnosc i stabilnosc jest najwazniejsza.

Co do pomocy, to radze sie przestawic na samopomoc, bo ta jest najskuteczniejsza. Efektywniej i lepiej dla wlasnego stanu wiedzy jest zrobic research, zebrac informacje, przeanalizowac, a jesli nijak nie mozna ruszyc z miejsca - pytac po forach.
W przeciwnym razie nie uzyskasz zbyt wielu odpowiedzi, bo lenistwo mozna wyczuc juz na starcie ;)

No masz absolutną rację. OpenBSD jak reszta systemów BSD to bardziej na serwery niż na Desktop. Żeby ich doprowadzić do takiego stanu używalności na desktopie jak w Linux , trzeba sporej wiedzy, samozaparcia ,oraz nie być leniwym. Dlatego na stan dzisiejszy, traktuję kontakt z tymi systemami jako nowe doświadczenie z uniksem. Bardziej hobbystycznie w celu poznawczym nowego systemu. Jednak wydaje mi się że na desktopie z systemów BSD, bardziej sprawdziły by się takie systemy jak GNOBSD,GhostBSD czy PC-BSD. które mają już skonfigurowane środowisko graficzne.Ale nadal jestem zdania, że BSD na serwerach czuje sie najlepiej:)
Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1