Witam napisałem prosty programik do otwierania portu, wysylania wiadomosci do niego oraz zamykania go problem w tym ze kiedy chce to zrobic z portem lpt ten zwraca mi wiadomosc - Device busy - dlaczego jest 'busy' skoro jeszcze nic z nim nie robilem? Poza tym w /dev mam mnostwo portow typu ttyvX (gdzie x 0-9 oraz a-f) i jeden ttyd0 <- ktory z nich jest wlasciwym portem COM (9 pinow) i jak to sprawdzic?
jarhead napisał(a):
Poza tym w /dev mam mnostwo portow typu ttyvX (gdzie x 0-9 oraz a-f) i jeden ttyd0 <- ktory z nich jest wlasciwym portem COM (9 pinow) i jak to sprawdzic?
Nie wiem jak w innych *bsd ale w openBSD com to com root@obsd:~> dmesg | grep com root@obsd.eu.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
Można też przy starcie dać:
boot> set tty com0
Spowoduje to, że OpenBSD będzie traktować pierwszy port szeregowy COM1 jako konsolę szeregową.
no i wyswietla mi cos takiego sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0 ale nie mam ani sio (sio0) ani acpi0 w /dev - jest tylko acpi i jak probuje tym programem sie dostac do acpi to owszem port otwiera ale nie moze wyslac nic na ten port
In FreeBSD, you access each serial port through an entry in the /dev directory. There are two different kinds of entries:
*
Call-in ports are named /dev/ttydN where N is the port number, starting from zero. Generally, you use the call-in port for terminals. Call-in ports require that the serial line assert the data carrier detect (DCD) signal to work correctly. *
Call-out ports are named /dev/cuadN. You usually do not use the call-out port for terminals, just for modems. You may use the call-out port if the serial cable or the terminal does not support the carrier detect signal.
If you have connected a terminal to the first serial port (COM1 in MS-DOS®), then you will use /dev/ttyd0 to refer to the terminal. If the terminal is on the second serial port (also known as COM2), use /dev/ttyd1, and so forth.
Dołączył(a): środa, 12 kwietnia 2006, 08:44 Posty: 67 Lokalizacja: Poznań
Sam się zastanów, co Ty chcesz zrobić. Napisałeś post'a o tytule: Programowanie portow COM. Następnie w poście napisałeś: "problem w tym ze kiedy chce to zrobic z portem lpt ten zwraca mi wiadomosc - Device busy - dlaczego jest 'busy' skoro jeszcze nic z nim nie robilem? " Porty COM post wyżej. Nazwa ich zaczyna się od CUA... Jest to port szeregowy. Port równoległy (LPT) masz tutaj: http://www.excamera.com/articles/21/parallel.html