} { strona główna } { forum } { kontakt } {

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post Napisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 13:58

Witam ...
Zacząłem ostatnio walkę z konfiguracją pf na Freebsd 8.0 do tej pory używałem ipfw do podziału łącza w małej sieci dsl 2Mb/512 użytkownicy mieli przypisane na stałe łącze 512/124. Zrobiłem kolejkowanie na pf z podziałem na www,ssh i inne ...
zastanawiam sie jak można na stałe przypisać dla użytkownika parametrów takich jak poprzednio czyli 512/124. Czy można użyć do konfiguracji zarówno ipfw - dla przyznania użytkownikowi maksymalnego łącza jak i pf-do kolejkowania ?

Post Napisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 15:13

Uczniak

Nie ma potrzeby mieszania, PF da nam pełną funkcjonalność we wspomnianym zakresie. Co do podziału per user jest dostępnych wiele przykładów więc rozpisywanie się tutaj o nich mija się z celem chyba że masz z czymś konkretnym problem.
Jeśli chodzi o kolejki per service + per user można to rozwiązać na zasadzie kolejek rozdzielonych na poszczególne services np. www, ftp , mail etc., a w poszczególnych kolejkach stworzyć podkolejki per user oczywiście warto tutaj zastosować ew. linkshare ale myślę że na początek wystarczą proste kolejki HFSC.
Druga opcja to kolejki per user, plus dla każdego usera kolejki per usługi. Częściej spotykałem się z tym drugim zastosowaniem jednak osobiście uważam że pierwsze może dać całkiem pozytywne efekty.
Cytuj:
Czy można użyć do konfiguracji zarówno ipfw - dla przyznania użytkownikowi maksymalnego łącza jak i pf-do kolejkowania ?

PF jest w pełni wystarczający by zrobić to tylko za jego pomocą, ciężko mi wyobrazić sobie skutki takiego dublowania o jakim piszesz.

Pozdrawiam

Post Napisane: poniedziałek, 8 lutego 2010, 23:27

Uczniak

Kolego, rozpieszczasz tych swoich userów. Albo to lubisz, albo lubisz ich. Kiedyś prawdopodobnie będziesz tego żałował... :D

WWW  Zobacz profil
Post Napisane: wtorek, 9 lutego 2010, 09:44

dziękuje za taką szybką odpowiedz biorę sie za lekturę HFSC, linkshare skoro da sie zrobić to co chce to tak musi być :) ...
ps ciekawy temat http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtopic.php?f=39&t=11450&hilit=pfctl+skrypt&start=30

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google i 1 gość