dongrela napisał(a):
Przenoszę swoje strony na inny serwer. Nie chciałbym robić przerwy w działania na aktualizację dnsów.
A nie mozesz w DNS, TTL zmienic na np. 1 h. a w dzien kiedy bedziesz przenosić serwer zmienić TTL na 2-3 minuty. wtedy nie będzie problemu z aktualizacją DNSów tylko trzeba się przygotować na coś takiego minimum z 24 h przed przenosinami.
dongrela napisał(a):
A nawet nie wiedziałem, nigdy tego nie ruszałem. I wtedy po 2 minutach u każdego odwiedzającego dns będzie zaktualizowany?
Powinein byc zaaktualizowany (serwery DNS - resolvery powinny pobrac ponownie twoje ustawienia z serwera). I wtedy po zmianie serwera i sprawdzeniu czy wszystko dziala ok możesz ponownie zmienić ttl na 1 dobe (czy ile tam preferujesz) lub czasowo na 1 h . w razie gdyby jakis problem jeszcze wystapil i trzeba by bylo na stary serwer ponownie przeniesc.
dongrela napisał(a):
Rozumiem. Tylko mam pytanie: skoro można to zmniejszyć na 2 minuty to dlaczego zawsze jest ustawione na 24 h?
Z kilku powodow: a) im mniejszy czas tym serwery pośredniczace przy resolvowaniu muszą częściej odpytywać o Twoją strefe. Co powoduje opóźnienia (czas na odpytanie łancucha serwerów) i zużywa zasoby wszystkich serwerów DNS uczestniczących w procesie. b) im krótszy czas tym bardziej serwery są podatne na ataki.