Cześć, niestety nie znalazłem odpowiedniejszego słowa, którym mógłbym opisać moje problemy. PCBSD zainstalowałem w celu przeglądnięcia kilku jego plików (/etc/rc.conf, /boot/loader.conf etc) które - mam nadzieję - pomogą mi w rozwiązaniu problemu "no devices found!" - dotyczącego CD/DVD pod FBSD 8 Release. Wczoraj zaczął się cyrk. Po zalogowaniu i odpaleniu konsoli, pojawił się tylko znak zachęty w dodatku nie mrugający. Próba wpisania czegokolwiek nie przynosi skutku. Kiedy chcę uruchomić ponownie sieć (w prawym dolnym rogu jest takie narzędzie --> ppw --> uruchom ponownie sieć(?)) prosi o hasło root'a po wpisaniu, którego otrzymuję komunikat o jakimś błędzie. Z tego co pamiętam dotyczył on
Kod:
nie mmożna znaleźć programu 'su'
Druga sprawa jest jeszcze dziwniejsza. Ustawiając w BIOS'ie startowanie z płyty (z włożnoną płytą FBSD 8 Release) ignoruje to i zaczyna bootować PC-BSD. Sytuacja wygląda podobnie, kiedy wkładam płytę np. Slackware - dla pewności, żeby wykluczyć możliwość źle nagranej płyty FBSD. Najdziwniejsze jest to, że ustawiając w BIOS'ie bootowanie na wszystkich trzech możliwościach z CD, i tak odpala PC-BSD zainstalowane na dysku! Nie mam możliwości odpalenia czegoś innego! Nawet płyta bootonly od FBSD odpada. A ja chcę FreeBSD! Co mam zrobić, nigdy czegoś podobnego nie widziałem. Wyzerować pierwsze sto sektorów dysku?
_________________ Zaufanie, solidnosc, bezpieczenstwo BSD. Wolnoscw zyciu z BSD, obawiajÄ…c siÄ™ wprost BSD. Skupienienad enigmatycznym BSD, patrzac wewnatrz BSD. Wiaraw osiagniecie tego co jest jeszcze, poza moim zasiegiem -Beast Secured Divine.
markheim(absolute.beginner)
Ostatnio edytowano sobota, 23 stycznia 2010, 21:39 przez markheim, łącznie edytowano 1 raz
Dołączył(a): piątek, 28 listopada 2003, 08:57 Posty: 185 Lokalizacja: Kraków/Miechów
Jezeli to jest świeża instalacja to proponuje uruchomić komputer z instalką np. WinXp wyczyścić partycje (format) wykonać reboot i spróbuj zainstalować jeszcze raz od początku PS-BSD. A może spróbować z 7.2-STABLE ?
Nie doczytałem do końca... Może *bsd nie obsługuje Twojego sprzętu? Sprawdź czy Twój sprzęt jest wspierany przez *BSD
@manti instalacja tak, jest dość świeża z wprowadzonymi pewnymi zmianami, ale to nieważne. Uruchomienie kompa z płyty M$ nic nie da, ponieważ próbowałem Slackware, bootonly od FBSD. Nawet - jak już wspomniałem wyżej - z wszystkimi ustawionymi opcjami bootowania w BIOS'ie na CD, to i tak odpala się PC-BSD. Mój sprzęt jest jak najbardziej wspierany przez *BSD. Świadczą o tym choćby instalacje FreeBSD 7.2 Release, FreeBSD 8 Release oraz OpenBSD 4.6 - bez większych problemów. (z wyjątkiem bloba z OpenBSD i "no devices found!" (CD) w FreeBSD 8 Release)
Wygląda to tak jak gdyby PC-BSD "coś zepsuło" - przynajmniej ja to tak widzę. Przecież niemożliwością jest, aby zarówno 1 jak i 2 oraz 3-im sposobem bootowania komputera było CD, a w dalszym ciągu boot'uje PC-BSD, które siedzi sobie na dysku.
_________________ Zaufanie, solidnosc, bezpieczenstwo BSD. Wolnoscw zyciu z BSD, obawiajÄ…c siÄ™ wprost BSD. Skupienienad enigmatycznym BSD, patrzac wewnatrz BSD. Wiaraw osiagniecie tego co jest jeszcze, poza moim zasiegiem -Beast Secured Divine.
Dołączył(a): środa, 20 grudnia 2006, 17:50 Posty: 1996 Lokalizacja: /usr/src/sys
markheim napisał(a):
Mój sprzęt jest jak najbardziej wspierany przez *BSD. Świadczą o tym choćby instalacje FreeBSD 7.2 Release, FreeBSD 8 Release oraz OpenBSD 4.6 - bez większych problemów. (z wyjątkiem bloba z OpenBSD i "no devices found!" (CD) w FreeBSD 8 Release)
In open source culture, binary blob is a pejorative term for an object file loaded into the kernel of a free or open source operating system without publicly available source code. The term is not usually applied to code running outside the kernel, for example BIOS code, firmware images, or userland programs.
When computer hardware vendors provide complete technical documentation for their products, operating system developers are able to write hardware device drivers to be included in the operating system kernels. However, some vendors, such as NVIDIA, do not provide complete documentation for some of their products and instead provide binary-only drivers (binary blobs); this practice is most common for accelerated graphics drivers, networking devices and RAID controllers.
Acceptance
When they can get neither hardware documentation nor device driver source code from a hardware vendor, some operating system projects, including NetBSD, FreeBSD, DragonFly BSD, and some Linux distributions, accept binary blobs as a fast route to the missing or enhanced functionality these blobs provide.[1]
The OpenBSD project has a notable policy of not accepting any binary blobs into its source tree, citing not only the potential for undetectable or irreparable security flaws but also its encroachment onto the openness and freedom of their software.
OpenBSD jako jedyny OS z rodziny *BSD i w porownaniu z linuksowymi distro [procz gNewSense] nie akceptuje absolutnie zadnych blob'ow. Na przyszlosc szukaj i czytaj uwaznie, zanim posluzysz sie niewlasciwie terminologia nie rozumiejac tematu
markheim napisał(a):
Wygląda to tak jak gdyby PC-BSD "coś zepsuło" - przynajmniej ja to tak widzę. Przecież niemożliwością jest, aby zarówno 1 jak i 2 oraz 3-im sposobem bootowania komputera było CD, a w dalszym ciągu boot'uje PC-BSD, które siedzi sobie na dysku.
markheim, odpisalem ci juz w pw szczegolowo, ze wg mnie jest to HW, a nie soft. Sektory na dysku nie powinny miec nic do rzeczy, ale mozesz wyzerowac jesli chcesz:
FreeBSD
Kod:
dd if=/dev/zero of=/dev/ad0s1 bs=512 count=1
Linux:
Kod:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda1 bs=512 count=1
OpenBSD:
Kod:
dd if=/dev/zero of=/dev/wd0c bs=512 count=1
_________________ *powyzsza opinia jest opinia prywatna autora. Autor nie ponosi odpowiedzialnosci za jakiekolwiek uszczerbki, ktore powyzsza opinia moze spowodowac. - KEEP IT BRAIN-DEAD SIMPLE.
Dołączył(a): środa, 20 grudnia 2006, 17:50 Posty: 1996 Lokalizacja: /usr/src/sys
markheim napisał(a):
Spójrz wyżej - cytat ze mnie Cytuj: ...oraz OpenBSD 4.6 - bez większych problemów. (z wyjątkiem bloba z OpenBSD...
Temat bloba w - moim przypadku - mamy już dawno za sobą .
No chyba nie do konca, bo blob to binarny sterownik ladowany do jadra [np stery nvidii], OpenBSD w ogole ich nie akceptuje a ty napisales jakoby OpenBSD mial w sobie jakiegos bloba, ktory cokolwiek ci uniemozliwial. OBSD ma jedynie wolne, lekkie sterowniki - otwarte.
markheim napisał(a):
Czyli mam spróbować tego wyzerowania? Ale dlaczego tak się dzieje?
Mozesz, ale - jak pisalem w PW - wg mnie sa inne potencjalne przyczyny.
_________________ *powyzsza opinia jest opinia prywatna autora. Autor nie ponosi odpowiedzialnosci za jakiekolwiek uszczerbki, ktore powyzsza opinia moze spowodowac. - KEEP IT BRAIN-DEAD SIMPLE.
Fakt, może nie napisałem, że chodzi o stery do karty graficznej, ale na pewno nie napisałem, że to OBSD ma w sobie jakiegoś bloba! Nigdy nie napisałbym czegoś podobnego, uwierz mi Już po problemie - przywróciłem domyślne ustawienia BIOS'u.
Pozdrawiam.
markheim napisał(a):
Fakt, może nie napisałem, że chodzi o stery do karty graficznej, ale na pewno nie napisałem, że to OBSD ma w sobie jakiegoś bloba! Nigdy nie napisałbym czegoś podobnego, uwierz mi
markheim napisał(a):
z wyjÄ…tkiem bloba z OpenBSD
No to zle sie wyraziles i po sprawie.
Grunt, ze dziala. Dopisz do watku "solved/rozwiazany".