Witam. Jestem po instalacji PC-BSD. Mam nastepujacy problem: Podczas zaladowania X'ów (Menagera logowania lub KDE, bo nie pamietam czy czasem nie ustawilem automatycznego logowania) obraz sie kaszani. Jest poszarpany, kolorowe pasy itd. Wg.mnie rozdzielczosc jest zle ustawiona tzn. moj monitor nie obsluguje jej. Jak ten problem naprawic? Monitor to Asus VW221D + karta graficzna ATI Radeon 3600. Licze na pomoc. Pozdrawiam.
Kabel DVI pomeidzy monitorem, a karta i wszystko dziala bez problemow, bo to przeciez monitor LCD. Nie bede Cie przeprowadzac przez konfiguracje xorg.conf, bo internet od tych info juz peka, wiec sam sobie poszukaj rozwiazania. Jesli cos nie dziala, to probujesz sterownikow ati, radeon, nastepnie vesa. Inna sprawa, ze na obsluge najnowszych kart HD-blah blah z pelna akceleracja i bajerami to bym nie liczyl. To *BSD.
marc napisał(a):
Nie bede Cie przeprowadzac przez konfiguracje xorg.conf, bo internet od tych info juz peka, wiec sam sobie poszukaj rozwiazania.
Polecenie xorg lub Xorg -configure daje wynik:
Kod:
Fatal server error: Could not create lock file in /tmp/.tX0-lock I dalej info, zeby uzyskac pomoc na stronie wiki Xorga.
Próbowałem edytować /etc/X11/xorg.conf za pomoca nano, ale nie moge zapisac, bo wywala, ze tylko do odczytu. Jest na BSD konto roota? Probowalem su root, ale nadal nie moge go edytowac. Moze to wina samego Xorga? Jak go uaktualnic?
marc napisał(a):
Jesli cos nie dziala, to probujesz sterownikow ati, radeon, nastepnie vesa.
Mozesz jasniej? To sa moje pierwsze kroki w BSD i nawet nie potrafie konsoli dobrze obslugiwac.
W *BSD haslo roota ustalasz w trakcie instalacji ... rowniez w PC-BSD, choc to tylko 'prawie-fork' FreeBSD. Jesli nie ustawiales, to najpewniej jest puste, ew "root", lub "toor". [nie wiem jak duza wyobraznia dysponuja tworcy PC-BSD, bo dawno tego nie testowalem].
Kod:
Could not create lock file in /tmp/.tX0-lock
Prawdopodobnie masz juz uruchomione X'y, najpierw musialbys wiec zabic wszelkie KDM/XDM/GDM'y i same X'y, by moc wykonac konfiguracje przy uzyciu powyzszego polecenia.
Poczytaj o konfiguracji xorg.conf pod systemem FreeBSD. Tam bedzie dokladnie opisane zagadnienie doboru wlasciwych sterownikow [ati, radeon, vesa, intel, etc] w sekcji karty graficznej pliku xorg.conf Na automaty wykrywajace grafike w PC-BSD to bym osobiscie raczej nie liczyl - zawiodly mnie juz w przeszlosci. [i nie tylko mnie]
xorgconfig mam juz w systemie? Jak nie to jak go zainstalowac? Przepraszam, za te pytania, ale BSD to dla mnie magia, a na Linuxie takich "kfiaktów" nigdy nie miałem, a na testowałem lekko ponad 20 distro.
Tak, powinno byc w base systemie, choc - jak juz pisalem - rzadko korzystam z FBSD, a tym bardziej PC-BSD, ktore instalowalem jedynie osobom, ktore mnie o to prosily. Naprawde warto przeczytac caly podrecznik FBSD - wyjasnia praktycznie wszystko, a reszte mozna znalezc w internecie.