Dołączył(a): poniedziałek, 16 stycznia 2006, 18:34 Posty: 49 Lokalizacja: Kościan
Witam!
Mam mały home serwerek na karcie CF i OpenBSD 4.6. Sprzęt to płyta Intel'a D945GSEJT z CPU Atom N270 1.6GHz i Gigabit LAN'em. Podpiąłem też dysk 1TB SATA i zrobiłem dwie partycje FFS. Zainstalowałem sambe z paczki i zamapowałem sobie te dwie partycje pod Windozą. Transfer jaki osiągam poprzez sieć gigabit to ok. 17-20 MB/s. Wydaje mi się to nieco zaniżoną wartością, bowiem obciążenie CPU Atom podczas transferu przez SMB jest na poziomie 50-70%. Obciążenie C2D na Windozie ok. 5-10%.
Chciałbym sprawdzić wydajność dysku SATA pod OpenBSD. Jak to zmierzyć, by było najbardizej miarodajne ? Grzebałem też z parametrami Samby ale dużo to nie dało. Pomogło skip on re0 w PF, transfer skoczył z 12MB/s to ok. 17-20MB/s. Byćmoże jest to wina słabego CPU Atom, ale mocy jeszcze trochę zostaje
Dołączył(a): czwartek, 17 czerwca 2004, 09:44 Posty: 163 Lokalizacja: Łuków
to jest raczej wina zintegrowanych sieciówek w twoim kompie i na płycie atomowej, karta sieciowa która ma prawidłowe osiągi w tego typu zastosowaniach kosztuje ponad 200 zł
Dołączył(a): sobota, 22 stycznia 2005, 11:22 Posty: 616 Lokalizacja: Warszawa
Trochę mało , generalnie samba nie jeszt za szybka ale to co napisałęś to dużo za wolno , rónież stawiam na sieć lub dyski - jaki masz transfer np podczas kopiowania danych z dysku na drugi po usb