Dołączył(a): sobota, 15 kwietnia 2006, 21:42 Posty: 663 Lokalizacja: Wrocław
Poniższy sposób instalacji nie jest mój (znaleziony) ale przetestowałem go i dobrze działa.
Uruchamiamy instalkę FreeBSD 9.0 i gdy pojawia się monit z wyborem install/shell/livecd wynieramy shell Montujemy sobie pendraka na którym mamy poniższy plik lub wklepujemy ręcznie.
sh cd /usr/freebsd-dist export DESTDIR=/mnt for file in base.txz lib32.txz kernel.txz doc.txz ports.txz src.txz; do (cat $file | tar --unlink -xpJf - -C ${DESTDIR:-/}); done
zfs set readonly=on rpool/root/var/empty touch /mnt/etc/fstab zfs umount -a
zfs set mountpoint=legacy rpool/root zfs set mountpoint=/tmp rpool/root/tmp zfs set mountpoint=/usr rpool/root/usr zfs set mountpoint=/var rpool/root/var zpool set bootfs=rpool/root rpool zfs create -V 2G rpool/swap zfs set checksum=off rpool/swap zfs set org.freebsd:swap=on rpool/swap
Na końcu oczywiście reboot. Potem jeszcze passwd i pozostałe ustawienia w zależności od potrzeb.
Witam a nie lepiej skorzytac z gotowej płytki, system leci od razu z zfs. http://mfsbsd.vx.sk/ <---- link do obrazu, instalacja banalnie prosta. U mnie działa 8.2-RELEASE-p3