} { strona główna } { forum } { kontakt } {

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Post Napisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 18:18

Witam !

Postanowiłem zmienić płytę, procka i pamięć w aktualnym serwerze na coś mniej prądożernego. Powiedzcie mi czy po wymianie w/w rzeczy będę miał jakiś problem z odpaleniem serwera ?

Aktualnie: Celeron d 2,53, 2gb ddr, gr integra, dysk sata 250gb
Docelowo: DUAL CORE G630, 4gb dd3, gr integra, dysk sata 250gb

Aktualnie internet wpięty jest do karty zintegrowanej na płycie której zaraz nie będzie także tutaj może pojawić się problem ?

Jeżeli możecie napisać mi jakieś wskazówki i ewentualne problemy które mogę napotkać to proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Post Napisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 19:04

Guru

Patrzac na hardware, to pewnie masz tam i386, wiec w wersji 32bit FreeBSD nie bedzie 'widzialo' calego 4GB RAM, tylko jakeis 3.3-3.7GB.

Jezeli chodzi o sieciowke, to jezeli zmieni sie sterownik, to zmieni sie i urzadzenie, na przyklad z xl0 do em0, trzeba to bedzie 'ujac' w rc.conf oraz pf.conf i wszystkiego innego co odwoluje sie do interfeujsow sieciowych.

Odnosnie wskazowek, zrob pare 'pewnych' backupow aby miec z czego przywracac w razie niepowodzenia na jakimkolwiek etapie.

Grafika nie ma tutaj znaczenia, chyba ze odpalasz tam X11? FreeBSD nie ma jeszcze GEM/KMS dla obslugi grafiki w G630.

WWW  Zobacz profil
Post Napisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 19:18

Profesjonalista

To nie windows że po zmianie sprzetu może nie ruszyć. Zazwyczaj po starcie trzeba dopieścić pare rzeczy i chodzi ok.

Post Napisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 19:20

vermaden: dzięki za szybką odpowiedz. Dobra czyli kumam, powinna wystarczyć zmiana w rc.conf i pf.conf interfejsu na aktualny i powinno wszystko chodzić. Grafika ma wyświetlić tylko konsolę w trybie tekstowym więc myślę że ta zintegrowana grafa w procu nie będzie chyba problemem. Z ramem wiem, ale nie opłaca się kupować 2gb a w przyszłości chcę przejść na x64.

Jeżeli możecie mi jeszcze powiedzieć jak przejść bezinwazyjnie na system x64 to byłbym wdzięczny, ewentualnie jakiś link a może da sę zrobić jakiś upgrade i wszystko zostaje ? To temat na przyszłość, ale chciałbym wiedzieć czy jest to bardzo skomplikowane czy bez problemu sobie poradzę ?

Post Napisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:55

Profesjonalista

Przejscia bezinwazyjnego nie ma. Reinstalacja...

Post Napisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 21:05

Dobra to temat na inny wątek, ewentualnie kiedyś go poruszę. Na razie zostaje na i386. W weekend będzie upgrade kompa. Jeżeli będę miał jeszcze jakieś pytania to mam nadzieję że pomożecie. Dziękuję wam bardzo za cenną pomoc.

Post Napisane: środa, 18 kwietnia 2012, 07:53

Proponuje przy zmianie serwerka (jeśli nie ma jakiś przeciwskazań) zastanowić się nad wirtualizacją - XEN.
Procek G630 - max 65W a G620T - max 35W przy porównywalnej wydajności.

Pzdr

Post Napisane: środa, 18 kwietnia 2012, 08:57

Guru

amarantus napisał(a):
Proponuje przy zmianie serwerka (jeśli nie ma jakiś przeciwskazań) zastanowić się nad wirtualizacją - XEN.

Na FreeBSD jezeli juz to VirtualBox, XEN FreeBSD obsluguje tylko jako GUEST, a sam VirtualBox calkiem ladnie sprawuje sie na serwerze, sprawdzalismy ostantio, nawet bez PHPVIRTUALBOX daje rade, oczywiscie bez X11 ten serwer z VirtualBox ;)

WWW  Zobacz profil
Post Napisane: środa, 18 kwietnia 2012, 09:07

vermaden napisał(a):
amarantus napisał(a):

Na FreeBSD jezeli juz to VirtualBox, XEN FreeBSD obsluguje tylko jako GUEST, a sam VirtualBox calkiem ladnie sprawuje sie na serwerze, sprawdzalismy ostantio, nawet bez PHPVIRTUALBOX daje rade, oczywiscie bez X11 ten serwer z VirtualBox ;)

Oczywiście XEN Serwer jako HV a FreeBSD jako GUEST :)
Odnośnie VirtualBox'a, robiliście może testy wydajnościowe w porównaniu z VMWare ESXi i XEN Serwerem?

Post Napisane: środa, 18 kwietnia 2012, 12:23

Guru

amarantus napisał(a):
Odnośnie VirtualBox'a, robiliście może testy wydajnościowe w porównaniu z VMWare ESXi i XEN Serwerem?

O ile z instalacja ESXi nie ma duzo zabawy, wystarczy zainstalowac i mozna praktycznie uzywac o tyle nie wyobrazam sobie marnowania czasu zeby zainstalowac XEN z Linuxem zeby to jakos sensownie chodzilo.

VirtualBox dziala bardzo wydajnie i serwuje produkcyje strony, lacznie z serwerym aplikacyjnym JAVA (czyli ciezki kloc) i dziala bez zarzutu, nie bylo czasu na robienie testow niestety ;)

WWW  Zobacz profil
Post Napisane: środa, 18 kwietnia 2012, 12:44

O ile z instalacja ESXi nie ma duzo zabawy, wystarczy zainstalowac i mozna praktycznie uzywac o tyle nie wyobrazam sobie marnowania czasu zeby zainstalowac XEN z Linuxem zeby to jakos sensownie chodzilo.

XEN instaluje się jak ESXi, szybko i bezproblemowo. Testowałem dla 4 maszyn z FB i spisał się bardzo dobrze na słabym sprzęcie: 2 core i 4GB ramu.

Post Napisane: środa, 18 kwietnia 2012, 13:43

Guru

amarantus napisał(a):
XEN instaluje się jak ESXi, szybko i bezproblemowo. Testowałem dla 4 maszyn z FB i spisał się bardzo dobrze na słabym sprzęcie: 2 core i 4GB ramu.

Jakis link do HOWTO ktorego uzywales?

WWW  Zobacz profil
Post Napisane: środa, 18 kwietnia 2012, 14:01

Cytuj:
Jakis link do HOWTO ktorego uzywales?

Pobierz XEN'a;
Kod:
http://www.citrix.com/lang/English/lp/lp_1688615.asp

wypal płytkę i odpal na kompie z obsługą VT lub nawet na ESXi jako guest os debian 64bit. Co prawda na ESXi wirtualki pod XEN'em mi nie poszły (dużo czasu na to nie poświęciłem, więc może i by poszły) ale można się pobawić poprzez XENCenter.
Główną zaleta XEN'a jest to, że w odróżnieniu od ESXi działa na bardzo słabym sprzęcie.

Post Napisane: czwartek, 19 kwietnia 2012, 06:58

Guru

@amarantus

A, darmowy XenServer ... no tak, to tez mozna poleciec "dalej, dalej, wylacz spinacza, zakoncz", myslalem o w pelni otwartym rozwiazaniu, czyli postawienie jakiegos Linuxa (pewnie CentOS lub SL) i na nim postawienie XEN itd ;)

WWW  Zobacz profil
Post Napisane: czwartek, 19 kwietnia 2012, 07:10

vermaden napisał(a):
@amarantus

A, darmowy XenServer ... no tak, to tez mozna poleciec "dalej, dalej, wylacz spinacza, zakoncz", myslalem o w pelni otwartym rozwiazaniu, czyli postawienie jakiegos Linuxa (pewnie CentOS lub SL) i na nim postawienie XEN itd ;)

W ten sposób (czyli lin + xen) nie robiłem; jedynie lin + vmware serwer ale to było dawno temu ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1