} { strona główna } { forum } { kontakt } {



Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post Napisane: czwartek, 31 marca 2016, 19:45
 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 lipca 2003, 11:19
Posty: 292
Lokalizacja: zza biurka :)
Witam kolegów, jakiś czas spędziłem w temacie FreeBSD no ale czas biegnie i już się troszkę nie chce ;)
Mam pytanie, jest stary laptop Gericom z Celeron M 1500 80GB dysk i chyba 1024 RAM.
Czy obecna wersja FreeBSD pójdzie na tym z KDE ?
Czy może jakiegoś linucha zainstalować, chodzi oczywiście o wersję PL. Ma to być dla córki do netu i zabawy ale ja jestem stary Unix'owiec wiec wole FreeBSD :)
Jest tam licencjonowany XP + sp 3 ale to ledwo chodzi ;)
Dziękuję za info ;)

ps. a zapomniałem, najlepiej jak to będzie chodziło na WiFi ;)

_________________
pozdrawiam,
Mariusz
Registered User: BSD - 51277


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 15:25
 
Offline
Uczniak

Dołączył(a): niedziela, 3 września 2006, 21:42
Posty: 119
del


Ostatnio edytowano środa, 9 listopada 2016, 16:15 przez u4e, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 17:14
 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 lipca 2003, 11:19
Posty: 292
Lokalizacja: zza biurka :)
u4e napisał(a):
freebsd nie
linux ubuntu
może zostawić xp?

No też tak myślałem na tym "zbuntowanym-ubuntu" :) ale jakoś mi nie pasi
Kiedyś na tym lapku śmigał FreeBSD z KDE ale chyba 5.2 o ile pamiętam.
Co do XP no niby tak, ale to się ciągle wiesza, muszę może siąść i poczyścić laptopa z różnego syfu co tam nawgrywano.

_________________
pozdrawiam,
Mariusz
Registered User: BSD - 51277


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 20:29
 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 czerwca 2005, 21:20
Posty: 298
Cześć

Jeżeli FreeBSD już kiedyś tam działało to wydaje mi się że nie będzie żadnego problemu aby nowsza wersja też zadziałała.

Jedynie co to nie wiem czy to KDE jest niezbędne można by sie zastatnowić nad czymś mniej zasbożernym np MATE.

Pozdrawiam


Góra
 WWW  Zobacz profil
Post Napisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 21:18
 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 lipca 2003, 11:19
Posty: 292
Lokalizacja: zza biurka :)
local napisał(a):
czymś mniej zasbożernym np MATE.
Pozdrawiam

tz. ? Jak to działa w praktyce, nie miałem do czynienia z tym GUI. Albo konsola albo KDE :) KDE jechało na serwerze :)

_________________
pozdrawiam,
Mariusz
Registered User: BSD - 51277


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 17:47
 
Offline
Guru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 20:13
Posty: 961
NetBSD... amd64 nejlepiej

Freebsd ale na FFS/UFS czasem nie na ZFS. I może ruszy. ;)

Problemem jest jeszcze raczej to co chcesz uruchamiać pod tym kde?
Bo co z tego, że sam system uruchomisz i środowisko KDE jak to będzie takie wolne, że nic nie będzie chciało chodzić...

Dlaczego nie wybierzesz środowiska, które zjada mniej RAM?
fluxbox; openbox inne lekkie.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 maja 2016, 16:26 przez Yampress, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: środa, 20 kwietnia 2016, 03:27
 
Offline

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 22:05
Posty: 6
Ja działam na co dzień na biurku z laptopem NetBSD co ma 2x 800 MHz i 3GB RAM.

Na takim sprzęcie powinno się sprawdzić NetBSD i xfce4.

A co do wifi to zapraszam na IRC'a #netbsd lub #netbsd-pl @ FreeNode i pomyślimy. Czasem wystarczy dodać USBID do sterownika.


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 14:59
 
Offline

Dołączył(a): piątek, 3 czerwca 2016, 10:09
Posty: 3
NetBSD powinno być najlepszym wyjściem.

_________________
wentylatory hałas


Góra
 WWW  Zobacz profil
Post Napisane: niedziela, 16 października 2016, 11:20
 
Offline
Guru

Dołączył(a): piątek, 10 listopada 2006, 23:09
Posty: 1172
KDE to sobie odpusc na takim sprzecie, a zwlaszcza teraz. Jezeli chcesz miec w pelni funkcjonalny laptop z gama dostepnych programow i nie wieszajacy sie to po prostu zainstaluj debiana+lxde. Dziala bardzo dobrze na desktopie i przypomina windowsa XP :D. Chyba, ze chcesz koniecnie NetBSD, osobiscie nie mialem z tym stycznosci, wiec nie wiem jak to dziala.

_________________
E-Booki: FreeBSD, OpenBSD, Linux, Hacking, PHP, Catia, Perl_CGI, Mysql ...
http://unix-ebooki.neth.pl/


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: niedziela, 16 października 2016, 14:30
 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 lipca 2003, 11:19
Posty: 292
Lokalizacja: zza biurka :)
Witam, na razie córka się wzburzyła i nie chce nic innego. Nie pomogły przekonywania. Poczekam aż ten win xp padnie na całego :) A pomyśleć, że ta 12 latka kilka lat temu śmigała na FreeBSD z KDE na tym laptopie, co to szkoła robi z dziećmi na informatyce :)))

_________________
pozdrawiam,
Mariusz
Registered User: BSD - 51277


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: niedziela, 16 października 2016, 20:51
 
Offline
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 czerwca 2005, 21:20
Posty: 298
Oj widzę że bsdguru.org powróciło :)

A wracając do tematu to moja trójka dzieciaków 2x4 i 6 lat używają FreeBSD jako odtwarzacza filmów z xbmc :), trochę narzekają na ufs'a trzeba będzie chyba na zfs'a przejść :-)

Pozdrawiam
Michał


Góra
 WWW  Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group  
Design By Poker Bandits  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Datanet.pl - stabilny hosting BSDGuru.org