} { strona główna } { forum } { kontakt } {



Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post Napisane: piątek, 19 maja 2017, 14:34
 
Offline
Uczniak

Dołączył(a): czwartek, 7 grudnia 2006, 14:32
Posty: 130
Witam, posiadam dość stary server dell-a na ktorym jest freebsd 8.1, skonfigurowany jest na nim RAID5 z 3 dysków podlaczonych pod kontroler PERC 6/i Adapter.

Niestety padł dysk i teraz nie za bardzo wiem jak tą macierz odbudować.
Generalnie co wiem:

Cytuj:
server# mfiutil show drives
mfi0 Physical Drives:
( 137G) ONLINE <SEAGATE ST9146803SS FS62 serial=6SD1F5K7> SAS enclosure 1, slot 0
( 137G) UNCONFIGURED GOOD <SEAGATE ST9146803SS FS03 serial=3SD14JD2> SAS enclosure 1, slot 1
( 137G) ONLINE <SEAGATE ST9146803SS FS62 serial=6SD1ESC8> SAS enclosure 1, slot 2


dysk uszkodzony oczywiscie wymieniony na nowy, system go rozpoznał ale nie wiem co dalej, a nie chciałbym czegoś uszkodzić. Opisy jakie w internecie znalazłem dotyczą w dużej mierze raid software, a te hardware korzystaja z MegaCli Scrypt. Czy to oznacza że sam mfiutil nie poradzi sobie z wskazaniem dysku do odbudowy?
Czy ktoś może podpowiedzieć jak dodać Unconfigured good do tej tablicy?

Cytuj:
server# mfiutil show config
mfi0 Configuration: 1 arrays, 1 volumes, 0 spares
array 0 of 3 drives:
drive 0 ( 137G) ONLINE <SEAGATE ST9146803SS FS62 serial=6SD1F5K7> SAS enclosure 1, slot 0
drive MISSING
drive 2 ( 137G) ONLINE <SEAGATE ST9146803SS FS62 serial=6SD1ESC8> SAS enclosure 1, slot 2
volume mfid0 (272G) RAID-5 64K DEGRADED spans:
array 0


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: poniedziałek, 22 maja 2017, 18:17
 
Offline
Uczniak

Dołączył(a): niedziela, 21 sierpnia 2005, 12:01
Posty: 138
Lokalizacja: Warszawa
Witam. Te kontrolery sa dosc latwe w obsludze. Jesli masz fizyczny dostep do maszyny, zrob tak: Wez 3 jakies tam inne dyski. Odepnij oryginaly. Podepnij te na ktorych bedziesz cwiczy. Odwzoruj sytuacje wypinajac jeden z tych na ktorych cwiczysz i zastap go jakims tam innym czwartym. Potem dodaj go do konfiguracji "cwiczebnej".

UWAGA WAZNE, PO ZABAWIE "CWICZEBNEJ": Te kontrolery gubia ustawienia powypieciu oryginalnych dyskow i trzeba je zaimportowac ponownie. Konfiguracja RAID'a znajduje sie na dyskach prawie zawsze. Podczas wstawania server zapyta Cie czy zaimportowac configuracje oryginalna, no i tu juz zalezy od Ciebie jak wolisz mozesz odrazu zaimportowac. Ja zawsze wchodze do menu kontrolera i tam importuje. Jest bardziej przejrzyste i widze co importuje.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil
Post Napisane: poniedziałek, 22 maja 2017, 21:05
 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 maja 2017, 21:03
Posty: 1
Prawdopodobnie JBOD bez stripa.

_________________
Nie czujac nic..


Góra
 Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group  
Design By Poker Bandits  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL


Datanet.pl - stabilny hosting BSDGuru.org